Please use this identifier to cite or link to this item: https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95019
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Гарантії реалізації трудових та соціально-забезпечувальних прав працівників органів прокуратури як складова частина їх правового статусу.
Authors Shlapko, Tetiana Viktorivna  
Kyselova, Olena Ivanivna  
Хлус, М.Г.
ORCID http://orcid.org/0000-0003-1619-3831
http://orcid.org/0000-0002-5625-0952
Keywords органи прокуратури
prosecutor's office bodies
трудові правовідносини
labor relations
вдосконалення гарантій реалізації трудових прав працівників органів прокуратури
improvement of guarantees for implementation of labor rights of employees of prosecutor's offices
Type Article
Date of Issue 2022
URI https://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/95019
Publisher Ужгородський національний університет
License Copyright not evaluated
Citation Шлапко Т. В., Кисельова О. І., Хлус М. Г. Гарантії реалізації трудових та соціально-забезпечувальних прав працівників органів прокуратури як складова частина їх правового статусу // Аналітично-порівняльне правознавство. 2022. № 6. С. 168–173. DOI: https://doi.org/10.24144/2788- 6018.2022.06.30. http://app-journal.in.ua/wp-content/uploads/2023/02/32.pdf.
Abstract У статті розглянуто механізми реалізації трудових та соціально-забезпечувальних прав працівників органів прокуратури. Авторами досліджено, що на працівників прокуратури розповсюджуються як загальні норми трудово-го законодавства (норми Кодексу законів про працю України), так і спеціальні, встановлені Законом України «Про прокуратуру», що під-креслює особливий правовий статус цих пра-цівників.Набуття працівниками прокуратури право-вого статусу як суб’єктів трудового права дає можливість реалізації їх конституційних прав та обов’язків. Зазначені елементи правового ста-тусу працівників прокуратури варто розглядати у тісному зв’язку з трудовими правовідносина-ми, у яких беруть участь ці працівники. Автора-ми визначено, що складовою частиною право-вого статусу працівників органів прокуратури є гарантії реалізації трудових та соціально-за-безпечувальних прав – це правові норми, що встановлюють способи та засоби, за допомогою яких забезпечуються права та свободи праців-ників прокуратури, їх захист та відновлення під час виконання службово-трудових функцій чи після виходу ними на пенсію.У ході дослідження було виявлено, що важ-ливу роль у вдосконаленні положень законо-давства України у сфері трудових та соціаль-но-забезпечувальних відносин з прокурорами відіграє ознайомлення із міжнародними нор-мативними актами (Висновок консультатив-ної ради європейських прокурорів No 9 (2014) (Римська хартія), Висновок No 13 (2018) Кон-сультативної ради європейських прокурорів), що регулюють питання трудових та соціальних гарантій для працівників прокуратури. Було досліджено проблемні аспекти та прогалини положень українського законодавства у сфері трудових та соціально-забезпечувальних пра-вовідносин з прокурорами. Також авторами були напрацьовані шляхи їх усунення шляхом збереження існуючих і створення нових норм, які відповідають національним особливостям.
Appears in Collections: Наукові видання (ННІП)

Views

Ukraine Ukraine
9
United States United States
11

Downloads

United States United States
1

Files

File Size Format Downloads
Shlapko_Garantii_realizazii.pdf 240,55 kB Adobe PDF 1

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.