Please use this identifier to cite or link to this item: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/63707
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Аналіз харчування вагітних і динаміка гестаційного процесу
Authors Боєчко, Д.
Василькова, Г.
ORCID
Keywords харчування
питание
food
вагітність
беременность
pregnancy
Type Conference Papers
Date of Issue 2017
URI http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/63707
Publisher Сумський державний університет
License
Citation Боєчко, Д. Аналіз харчування вагітних і динаміка гестаційного процесу [Текст] / Д. Боєчко, Г. Василькова // Здоров'я людини: теорія і практика : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 25-річчю Медичного інституту Сумського державного університету, м. Суми 17–19 жовтня 2011 р. / За заг. ред. О.О. Єжової. - Суми : СумДУ, 2017. - С. 125-131.
Abstract The evaluation of actual nutrition of pregnant women in the dynamics of the gestational process by the frequency method using a specialized computer program "Analysis of human nutritional status" (the version 1.2 of SI RI of Nutrition of RAMS, 2003-2005) which allows to evaluate metabolism, deficiency or surplus of main macro- and micronutrients. It has been established that nutrition of pregnant women is unbalanced in main nutrients and energy content. The analysis of the qualitative composition of dietary intake of pregnant women indicates a low consumption of meat, fish, cereals and an excess of pastry and bakery products. In the first trimester of pregnancy daily rations are characterized by a decrease in the total caloric value, deficiency of proteins, carbohydrates, dietary fiber, vitamins, macro- and microelements. The deficiency of the intake of vitamin B1 and niacin is 65%, the deficiency of the intake of vitamin B2 is 50%. Furthermore, there has been revealed reduction in the intake of inorganic minerals: iron (75%), magnesium (50%), calcium (44%), phosphorus (30%), and sodium (25%). In the second and third trimesters the caloric value of daily rations increases mainly due to an increase in fat intake and to a lesser extent due to carbohydrates. The provision of vitamins B1, B2, A and niacin increases to 50 - 70%. However, under the circumstances of increased physiological needs the polyhypovitaminous condition persists for most women until the end of pregnancy. The provision of daily rations of minerals in the second half of pregnancy is somewhat improved, but at the same time the deficiency of calcium (20%), magnesium (23%), iron (40%) retains. Thus, the actual nutrition of pregnant women during the entire period of gestation is irrational, unbalanced and requires dietary recommendations.
Ocena rzeczywistego odżywiania kobiet w ciąży w dynamice procesu ciążowego metodą częstotliwościową przy użyciu wyspecjalizowanego programu komputerowego "Analiza stanu odżywienia człowieka" (wersja 1.2 SI RI Nutrition of RAMS, 2003-2005), która pozwala na ocenia metabolizm, niedobór lub nadmiar głównych makro- i mikroelementów. Stwierdzono, że żywienie kobiet w ciąży jest niezrównoważone w głównych składnikach odżywczych i zawartości energii. Analiza składu jakościowego spożycia w diecie kobiet w ciąży wskazuje na niski spożycie mięsa, ryb, zbóż i nadmiaru wyrobów cukierniczych i piekarniczych. W pierwszym trymestrze ciąży dzienna dawka charakteryzuje się obniżeniem całkowitej wartości kalorycznej, niedoborem białek, węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin, makro- i mikroelementów. Niedobór spożycia witaminy B1 i niacyny wynosi 65%, niedobór spożycia witaminy B2 wynosi 50%. Ponadto stwierdzono zmniejszenie spożycia nieorganicznych składników mineralnych: żelaza (75%), magnezu (50%), wapnia (44%), fosforu (30%) i sodu (25%). W drugim i trzecim trymestrze kalorii dzienne racje zwiększają się głównie ze względu na zwiększenie spożycia tłuszczu iw mniejszym stopniu z powodu węglowodanów. Zapewnienie witamin B1, B2, A i niacyny wzrasta do 50 - 70%. Jednak w okolicznościach zwiększonych zapotrzebowań fizjologicznych stan polihypowitaminowy utrzymuje się u większości kobiet do końca ciąży. Zapewnienie codziennych dawek minerałów w drugiej połowie okresu ciąży jest nieco poprawione, ale jednocześnie utrzymuje się niedobór wapnia (20%), magnezu (23%), żelaza (40%). Tym samym rzeczywiste odżywianie kobiet w ciąży przez cały okres ciąży jest irracjonalne, niezrównoważone i wymaga zaleceń dietetycznych.
Харчування – це один з важливих факторів, що впливає на стан здоров'я людини. Головна і переважна відмінність їжі від інших факторів навколишнього середовища в тому, що в процесі метаболічних змін вона перетворюється з зовнішнього у внутрішній, становлячись джерелом енергії та структури компонентів організму. Крім того, речовини харчування використовуються для синтезу сполук, що беруть участь у організації процесів росту і диференціювання тканин [1]. Особливо гостро зростає роль харчування під час вагітності, тому що в цей період життя жінки активізуються багато обмінних процесів, а несприятливі зміни впливають як на здоров'я матері, так і на майбутню дитину.
Appears in Collections: Наукові видання (НН МІ)

Views

China China
17396
Germany Germany
2
Greece Greece
1
Ireland Ireland
91582
Italy Italy
2
Lithuania Lithuania
1
Netherlands Netherlands
3662
Poland Poland
5640492
Romania Romania
1
Russia Russia
1
Sweden Sweden
1
Ukraine Ukraine
5640488
United Kingdom United Kingdom
974963
United States United States
14980243
Unknown Country Unknown Country
1941224

Downloads

China China
1
France France
1
Germany Germany
2
Ireland Ireland
91584
Lithuania Lithuania
1
South Africa South Africa
1
Ukraine Ukraine
5640488
United Kingdom United Kingdom
1
United States United States
1941224
Unknown Country Unknown Country
12

Files

File Size Format Downloads
Boiechko_Vasylkova.pdf 1,92 MB Adobe PDF 7673315

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.