Please use this identifier to cite or link to this item: http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/54781
Or use following links to share this resource in social networks: Recommend this item
Title Клінічні особливості перебігу негоспітальної пневмонії асоційованої із залізодефіцитною анемією у дітей раннього віку
Authors Зіміна, Н.А.
ORCID
Keywords негоспітальна пневмонія
залізодефіцитна анемія
дитячі хвороби
внебольничная пневмония
железодефицитная анемия
детские болезни
community acquired pneumonia
iron-deficiency anemia
childhood diseases
Type Masters thesis
Date of Issue 2017
URI http://essuir.sumdu.edu.ua/handle/123456789/54781
Publisher Сумський державний університет
License
Citation Зіміна, Н.А. Клінічні особливості перебігу негоспітальної пневмонії асоційованої із залізодефіцитною анемією у дітей раннього віку [Текст]: робота на здобуття кваліфікаційного ступеня магістра; спец.: 14.01.10 - педіатрія / Н.А. Зіміна; наук. керівник О.І. Сміян. - Суми: СумДУ; Мед. ін-т, 2017. - 52 с.
Abstract Захворювання органів дихання широко розповсюджені серед дитячого населення та займають велику частку в структурі загальної захворюваності. Провідне місце у структурі дитячої захворюваності займають негоспітальні пневмонії (НП) [2, 5, 7]. Пневмонія продовжує залишатися найбільш поширеною хворобою органів дихання, яка і в ХХІ столітті є важливою медико-соціальною проблемою. В останні роки рівень захворюваності на гостру пневмонію у дитячому віці не знижується, а навпаки має тенденцію до росту. Щорічна захворюваність на дану патологію становить близько 15–20 на 1000 дітей перших трьох років життя і приблизно 5-6 випадків на 1000 дітей старше трьох років. Летальність від пневмонії в різних регіонах України коливається від 1,5 до 6 на 10000 дітей. Запальні захворювання у дітей, індуковані інфекційними агентами, часто проходять на фоні залізодефіцитної анемії (ЗДА). Залізо відіграє значну роль в імунній відповіді організму [2, 5, 9, 10, 12]. На сьогоднішній день розповсюдженість залізодефіцитної анемії коливається від 33–44,5 % у дітей переддошкільного віку до 4–35 % у дошкільнят. Залізо – це життєвоважливий елемент, який каталізує процеси транспорту електронів, окисно-відновні реакції, є незамінним атрибутом синтезу гемоглобіну і міоглобуліну, регулює біоенергетику організму. Залізовмісні білки необхідні як для цитогенезу, синтезу органічних кислот, енергозабезпечення, так і для нормального функціонування імунної системи — проліферації і мітотичної активності Т-лімфоцитів, повноцінного фагоцитозу, підтримання високої активності природних кілерів, бактерицидної здатності сироватки. Саме тому дефіцит заліза можна розглядати як причину імунодифіциту,що призводить до розвитку частих вірусних та бактеріальних інфекцій [11, 29, 65, 57]. На данний час, незважаючи на вдосконалення профілактики, різноманітність проведених наукових досягнень у плані вивчення етіології, патогенезу, стану імунітету, діагностики і прогрес медицини в розробці нових антибактеріальних препаратів, до теперішнього часу істотних тенденцій до зниження питомої ваги пневмоній у захворюваності та смертності дитячого населення не відзначається. Крім того, залишаються недостатньо розкритими питання щодо лікування дітей переддошкільного та дошкільного віку, хворих на негоспітальну пневмонію у поєднанні із залізодефіцитною анемією. Вище зазначене підкреслює актуальність і велике значення вивчення найбільш типових клінічних проявів пневмонії, асоційованої із ЗДА у дітей раннього віку [2 , 9, 10]. Мета дослідження: вивчення особливостей клінічної симптоматики та факторів ризику негоспітальних пневмоній, асоційованих із залізодефіцитною анемією у дітей раннього віку на підставі вивчення анамнестичних даних, клініколабараторних показників та рентгенологічних ознак.
Appears in Collections: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти (НН МІ)

Views

Argentina Argentina
1
China China
1322623
France France
1
Germany Germany
1
Ireland Ireland
23980
Japan Japan
1
Lithuania Lithuania
1
Netherlands Netherlands
761
Ukraine Ukraine
256210
United Kingdom United Kingdom
130196
United States United States
911440
Unknown Country Unknown Country
29

Downloads

China China
1
Finland Finland
1
France France
6841
Germany Germany
12161
India India
1
Lithuania Lithuania
1
Russia Russia
1
Ukraine Ukraine
500258
United Kingdom United Kingdom
1
United States United States
1322622
Unknown Country Unknown Country
63

Files

File Size Format Downloads
mag_Zimina.pdf 1,6 MB Adobe PDF 1841951

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.